Granite care View larger

Granitbehandling

i lager

    • För daglig skötsel, använd en fuktig (mikrofiber) trasa, varmt vatten och vid behov neutralt (pH 7), lätt alkaliskt (pH 8-10) eller lätt surt (pH 4-6) rengöringsmedel. Föredra rengöringsmedel som är speciellt utvecklade för natursten. Undvik slipande, starkt sura eller blekande rengöringsmedel.
    • Försök att skydda bänkskivan från fläckar. Undvik att få kemikalier och frätande ämnen på bänkskivan. Placera aldrig föremål med vassa eller grova kanter eller bottnar på bänkskivan eller skjut dem längs bänkskivan eftersom de kan repa ytan.
    • Sura ämnen som vin, kaffe, fruktjuicer, tomatsås och läsk kan eventuellt fläcka ytan. Matoljor kan också lämna en fläck om de inte torkas upp. Så snart som möjligt, torka av spill med en mjuk trasa eller pappershandduk, rengör sedan området med granitrengöringsmedel och torka med en ren trasa. Kom ihåg att blotta, inte torka, eftersom avtorkning kan sprida utsläppet. Tvätta alltid ner bänkskivan med en ren trasa nedsänkt i rent vatten.
    • Även om granit är ganska rep- och värmebeständigt, rekommenderas det ändå att använda skärbrädor och underlägg. Granit tål höga temperaturer. En het kastrull eller panna kan alltså placeras direkt på bänkskivan, men man bör tänka på att plötsliga temperaturförändringar kan orsaka termisk chock och därmed skada eller till och med spricka bänkskivan.
    • För att säkerställa materialets livslängd och för att förhindra att vätskor sugs in i stenen, behandlas alla arbetsytor med en impregnerande tätningsmedel innan de släpps ur produktion. Beroende på användning och typ av granit, är det tillrådligt att upprepa impregneringen med en impregneringsförseglare för natursten antingen årligen (ljus granit) eller vartannat till vart tredje år eller mer (mörk granit), beroende på vad som är lämpligt.